
کلاژن پوست صورت چیست
کلاژن یکی از پروتئینهای پوست است که ساختار رشتهای دارد و در پوست باعث حفظ الاستیته و جوانی آن میشود. این پروتئین به پوست خاصیت کشسانی میدهد و از ایجاد چین و چروک در پوست جلوگیری میکند. سبک زندگی شما در ساخت کلاژن و اثرگذاری آن بر روی پوست نقش دارد.
کلاژن (Collagen) اصلی ترین و فراوان ترین پروتئین در بدن است که نقش سازنده ای در جوانسازی پوست دارد. این رشتههای پروتئینی آنقدر در جوان ماندن و بیچین و چروک بودن پوست شما موثرند، که نباید از مکملها، پودرها و مواد غذایی حاوی آن غافل شوید. برای دانستن فواید، عوارض و نحوه مصرف آن با ما همراه باشید.
با افزایش سن، بدن کلاژن کمتری تولید می کند و این فرایند باعث بروز چین و چروک، شلی و افتادگی پوست، درد مفاصل و سایر مشکلات می شود. در واقع کلاژن پروتئینی است که از این قبیل مشکلات جلوگیری می کند. کلاژن به طور طبیعی در تمام بافت های بدن از جمله در استخوان ها، پوست، عضلات و سایر بافت های بدن به جز خون وجود دارد و به حفظ ساختار و استحکام بافت ها کمک می کند.
این ماده به عنوان چسب طبیعی بدن نیز شناخته می شود. روش های مختلفی برای افزایش کلاژن و جوانسازی پوست در بدن وجود دارد. مانند استفاده از مکمل های کلاژن ساز و روش های پزشکی که می توانید از آن ها بهره ببرید.
🈷️فهرست مطلب
- انواع کلاژن چیست؟
- تفاوت کلاژن ۱ و ۲ چیست؟
- مکمل های کلاژن از کدام نوع کلاژن هستند؟
- فواید کلاژن
- انواع روش های کلاژن سازی پوست
- مواد غذایی کلاژن ساز
- محافظت از پوست
- معرفی اشکال مختلف فرآورده های کمک به تولید کلاژن
- چه عواملی باعث کاهش کلاژن می شود؟
- کلاژن خوراکی چیست؟
- مزایا و اثرات استفاده از کلاژن چیست؟
- آیا مکمل کلاژن از مواد غذایی که سرشار از کلاژن است بهتر است؟
انواع کلاژن چیست؟
۲۸ نوع مختلف کلاژن وجود دارد که ۴ نوع اصلی آن که در بدن انسان یافت می شوند. در ادامه به این موارد توجه کنید.
عبارتند از:
کلاژن نوع ۱
کلاژن نوع ۱ پروتئینی است که در سراسر بدن یافت می شود و فراوان ترین نوع کلاژن در بدن انسان است. این پروتئین به بافت همبند، استخوان ها، تاندون ها و رباط ها استحکام و انعطاف پذیری می بخشد. نوع ۱ از رشته های مارپیچی متراکم تشکیل شده است که به یکدیگر متصل شده و ساختاری شبیه به طناب ایجاد می کنند. این ساختار منحصر بفرد به کلاژن نوع ۱ استحکام و انعطاف پذیر بالایی می بخشد.
کلاژن نوع ۲
کلاژن نوع ۲ پروتئینی است که به طور خاص در غضروف یافت می شود. نوع ۲ به غضروف ها استحکام، انعطاف پذیری و خاصیت ارتجاعی می دهد. این امر برای عملکرد صحیح مفاصل هنگام حرکت ضروری است. پس در کسانی که مشکلات مفصلی دارند نوع دو نثش مهمی دارد.
کلاژن نوع ۳
کلاژن نوع ۳ در پوست، عضلات، رگ های خونی، ریه، کبد و کلیه یافت می شود. نوع ۳ با افزایش سن در بدن کاهش پیدا می کند. این امر می تواند باعث ایجاد چین و چروک، شل شدن پوست و ضعف عضلات شود.
کلاژن نوع ۴
کلاژن نوع ۴ در غشای پایه سلولی زیست می کند. غشای پایه در بسیاری از اندام از جمله پوست، چشم و کلیه یافت می شود. این نوع کلاژن به فیلتر کردن مولکول ها در جریان خون به بافت کمک می کند. این امر باعث می شود از سلول ها در برابر سموم و مواد مضر محافظت شود. همچنین کلاژن نوع ۴ کمک می کند تا سلول ها کنار هم قرار بگیرند.
تفاوت کلاژن ۱ و ۲ چیست؟
به طور کلی در بدن ۲۸ نوع کلاژن وجود دارد که کلاژن های ۱ و ۲ نیز جز فراوان ترین آن ها هستند. کلاژن نوع ۱ در استخوان ها، تاندون ها، رباط ها، پوست و قرنیه یافت می شود، اما محل کلاژن نوع ۲ در غضروف مفصلی است. وظیفه کلاژن نوع ۱ ایجاد استحکام به بافت ها است، اما کلاژن نوع ۲ مسئول محافظت از مفاصل است.
مکمل های کلاژن از کدام نوع کلاژن هستند؟
معمولا مکمل های کلاژن که در بازار بفروش می رسند حاوی کلاژن نوع ۱ هستند. بیشترین کلاژن موجود در بدن نیز کلاژن نوع ۱ می باشد. به دلیل فواید پرشمار کلاژن ۱، از آن ترکیبات مکمل ها بیشتر از سایر نوع های کلاژن استفاده می شود. برای تهیه کلاژن نوع ۱ معمولا از پوسته تخم مرغ، پوست گاو و ماهی استفاده می شود.
فواید کلاژن
عبارتند از:
- حفظ سلامت و جوانسازی پوست
- کاهش چین و چروک های پوست
- افزایش خاصیت ارتجاعی و سفتی پوست
- کمک به یکپارچگی غضروف ها و کاهش درد مفاصل
- افزایش تراکم استخوان
- جلوگیری از پوکی استخوان
- جلوگیری از شکستگی استخوان ها
- تقویت ناخن و مو
- افزایش توده عضلانی
- آبرسانی پوست
- کمک به سلامت قلب
- بهبود سلامت گوارش
- کمک به مشکلات مفصلی
- جلوگیری از پیری پوست
- و غیره
انواع روش های کلاژن سازی پوست
برای کلاژن سازی پوست خود می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
این روش ها عبارتند از:
کلاژن سازی با لیزر
لیزر های مختلفی وجود دارد که می توانند باعث کلاژن سازی در پوست شوند. از جمله لیرزهایی که برای جوانسازی پوست کاربرد دارند، لیزر فوتانا و لیزر CO2 فرکشنال است. انرژی لیزر با گرم کردن لایه های پوست باعث تولید سلول های جدید پوستی می شود.
کلاژن سازی با رادیوفرکانسی
RF فرکشنال و RF ترمیا نیز در دسته روش های جوانسازی قرار می گیرند. در هر دو روش زمانی که سری دستگاه روی پوست قرار می گیرد، امواج رادیو فرکانسی را به لایه های پوست ساطع می شود و با تحریک کلاژن سازی افتادگی و شل پوست، چین و چروک ها برطرف می شوند.
کلاژن سازی با پی آر پی
در این روش از توانایی های درمانی طبیعی بدن برای جوانسازی پوست استفاده می شود. در روش پی آر پی مقداری از خون شما گرفته می شود. سپس پلاسمای غنی از پلاکت از خون گرفته می شود و در پوست تزریق می شود. پلاکت ها باعث تحریک کلاژن سازی و رشد سلول های جدید پوست می شوند.
کلاژن سازی با میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک روش درمانی است که در آن پزشک متخصص پوست با استفاده ابزار میکرونیدلینگ سوراخ هایی بسیار ریزی را در سطح پوست و لایه میانی پوست ایجاد می کند، زمانی که این سوراخ ها ایجاد می شوند، بدن برای ترمیم آن ها شروع به تولید کلاژن می کند. اگر بودجه زیادی برای انجام جوانسازی ندارید توصیه می کنیم سالانه حداقل از روش میکرونیدلینگ استفاده کنید تا کلاژن سازی در پوست تحریک شود.
کلاژن سازی با هایفوتراپی
در این روش امواج فراصوت به صورت متمرکز به پوست تابانیده می شوند و به اعماق پوست نفوذ می کند و در باعث تحریک فیبروپلاست ها و کلاژن سازی می شود. هایفوتراپی می تواند علاوه بر کاهش چین و چروک ها باعث رفع افتادگی و شلی پوست شود.
کلاژن سازی با تزریق کلاژن
در تزریق کلاژن، کلاژن مورد نیاز پوست به طور مستقیم در محلی که کلاژن ها ساخته می شوند، یعنی لایه درم تزریق می شوند. در این روش از کلاژن تصفیه شده گاوی برای کاهش چین و چروک، جوانسازی و بهبود اسکار زخم استفاده می شود. در برخی موارد هم برای تحریک کلاژن سازی پوست از مزوژل های جوانسازی مانند جالپرو استفاده می شود. استفاده از مزوژل ها روش رایج تری نسبت به تزریق مستقیم کلاژن است.
سایر روش هایی که می توانید برای کلاژن سازی انجام دهید عبارتند از:
مواد غذایی کلاژن ساز
داشتن یک رژیم غذایی سالم فاقد نوشیدنی های الکلی، قند و شکر به سلامت پوست شما کمک می کند. اگر به دنبال افزایش کلاژن سازی در بدنتان هستید باید انوع مواد غذایی از جمله قلم، ژلاتین، مرغ و پای مرغ، سیر، ماهی، تخم مرغ، انواع توت، مرکبات، لوبیا، گوجه فرنگی، بادام هندی، فلفل دلمه ای، گوشت گاو، لوبیا، عدس، بلوبری، توت فرنگی، گردو، ژلاتین، شکلات تلخ، آجیل، اسفناج، هویج، عسل، سویا و تخم کدو را مصرف کنید.
افزایش هیالورونیک اسید
هیالورونیک اسید دیگر ماده ضروری برای جوان نگه داشتن پوست است. مطالعات نشان می دهد هیالورونیک اسید می تواند با اتصال به گیرنده های خاصی در سلول های پوست، تولید کلاژن را تحریک کند. این گیرنده ها به نوبه خود سیگنال هایی را ارسال می کنند که منجر به افزایش تولید کلاژن می شود. شما می توانید با مصرف هیالورونیک اسید خوراکی یا موضعی میزان آن را در بدن خود افزایش دهید.
افزایش ویتامین C
ویتامین C اصلی ترین ویتامینی است که می تواند باعث کلاژن سازی در بدن شود. بدن برخلاف کلاژن توانایی ساخت ویتامین C را ندارد و ما باید با مصرف مرکبات، مکمل ویتامین C یا تزریق ویتامین C در پوست از طریق کوکتل های مزوتراپی میزان آن را بدن افزایش دهیم.
رتینول
رتینول مشتقی از ویتامین A است که در برخی از محصولات مراقبتی بهداشتی استفاده می شود. یکی از کاربردهای اصلی رتینول، کلاژن سازی است. با رتینول تراپی فعالیت فیبروبلاست ها، سلول هایی که مسئول تولید کلاژن هستند افزایش پیدا می کند و کلاژن های جدید ساخته می شود.
جینسینگ
جینسینگ گیاهی است که اثرات ضد پیری دارد. طبق مطالعات انجام شده جینسینگ با افزایش گردش خون، به کلاژن سازی در بدن کمک می کند. توجه داشته باشید قرص های تقلبی جینسینگ به وفور در بازار یافت می شود و مصرف آن ها می تواند برای شما عوارض متعددی ایجاد کند. از مصرف خودسرانه قرص های جینسینگ بدون مشورت با پزشک اکیدا خودداری کنید.
محافظت از پوست
هر چقدر از پوست خود در برابر رادیکال های آزاد و اشعه های مضر خورشید و آلودگی محافظت کنید سلامت و جوانی پوست شما بهتر حفظ خواهد شد. به همین منظور بهتر است هر روز حتی در روزهای ابری از ضد آفتاب استفاده کنید. همچنین برای محافظت از پوستتان باید به طور منظم به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید و دستورالعمل های او را اجرا کنید.
معرفی اشکال مختلف فرآورده های کمک به تولید کلاژن
عبارتند از:
قرص کلاژن
قرص کلاژن بیشترین مصرف را در بین اشکال مختلف دارد.
کپسول کلاژن
کاربرد زیادی دارد اما برای کسانی که مشکل بلع دارند، سخت تر است.
پودر کلاژن
در بین ورزشکاران رایج تر است.
قطره کلاژن
خیلی رایج نیست.
کرم کلاژن
کرم کلاژنی استفاده راحت و بی دردسری دارد.
کلاژن ساشه ای
کلاژن ساشه ای روزانه و با حل کردن در آب و آب میوه مصرف می شود.
چه عواملی باعث کاهش کلاژن می شود؟
عبارتند از:
افزایش سن
در ابتدای ۲۰ سالگی کلاژن سازی در بالاترین سطح خود قرار دارد. با عبور از ۲۵ سالگی فرایند کلاژن سازی شکل نزولی به خود می گرید و هر ساله ۱ درصد از میزان تولید آن کم می شود، به طوری که در ۳۰ سالگی این روند سرعت بیشتری به خود می گیرد و به میزان قابل توجهی از کلاژن های بدن کم می شود و با افزایش سن رفته رفته این مقدار ناچیزی می شود.
نور خورشید
اشعه ماورا بنفش خورشید می تواند به طور مستقیم در رشته های کلاژن در پوست نفوذ کند و آن ها را تجزیه کند. این موضوع باعث آسیب به کلاژن های پوست و پیری زودرس پوست می شود.
سیگار کشیدن
سیگار با تولید آنزیمی به نام متالوپروتئیناز باعث تجزیه کلاژن های پوست و کاهش خاصیت ارتجاعی پوست می شود. برای جلوگیری از آسیب به پوست خود باید از مصرف سیگار اکیدا خودداری کنید.
کلاژن خوراکی چیست؟
کلاژن خوراکی به صورت پودر یا قرص عرضه می شود. از آن برای افزایش سطح کلاژن در بدن استفاده می شود. کلاژن های خوراکی از منابع مختلفی مانند گاو، ماهی و مرغ تهیه می شود.
مزایا و اثرات استفاده از کلاژن چیست؟
این اثرات عبارتند از:
اثر کلاژن بر پوست صورت
کلاژن، قوام و استحکام پوست را حفظ می کند و از افتادگی و شل شدن آن جلوگیری می کند. کلاژن می تواند رطوبت را در پوست به دام بیندازد و از طریق اتصال به مولکول های آب، به حفظ تعادل و هیدراسیون پوست کمک می کند. کلاژن نقش اساسی در روند ترمیم و بازسازی پوست ایفا می کند. این پروتئین ساختار سلول های پوستی را ترمیم می کند و به تسریع روند التیام اسکارها کمک می کند.
آیا مکمل کلاژن از مواد غذایی که سرشار از کلاژن است بهتر است؟
بدن تا حدودی کلاژن تولید می کند. شما با مصرف مکمل یا غذاهای حاوی کلاژن می توانید در این امر به بدن خود یاری برسانید. اینکه مصرف مکمل بهتر است یا غذاهای حاوی کلاژن موضوعی است که در حال حاضر مطالعات علمی کافی راجع به آن وجود ندارد و نمی توان قطع به یقین به آن پاسخ داد. تنها چیزی که می توان راجع به آن اظهار نظر کرد، این است که مکمل کلاژن ها به دلیل هیدرولیزه بودن بهتر و سریع تر جذب می شوند. با این حال اگر هنوز مردد هستید که کدام را مصرف کنید، می توانید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید تا با توجه به شرایط شما گزینه بهتری را پیشنهاد دهد.
سوالات متداول
کلاژن سازی پوست چیست؟
کلاژن سازی پوست فرایندی است که در آن به طور طبیعی پوست، کلاژن می سازد. با افزایش سن که تولید کلاژن افت پیدا می کند، ما باید با استفاده از یک رژیم غذایی سالم سرشار از آنتی اکسیدان، میوه، سبزیجات به خصوص موادی که دارای ویتامین C هستند، به فرایند کلاژن سازی پوست کمک کنید.
بهترین ویتامین کلاژن ساز چیست؟
ویتامین C به عنوان ویتامینی که بیشترین تاثیر را روی روند کلاژن سازی دارد شناخته می شود.
کلاژن سازی قوی صورت چگونه انجام می شود؟
کلاژن سازی صورت با انجام کارهای درمانی مانند لیزر و سایر روش های جوانسازی پوست انجام می شود.
کلاژن هیدرولیز شده چیست و چه فوایدی دارد؟
کلاژن هیدرولیز شده فرمی است که در آن کلاژن به قطعات کوچکتر به نام آمینو اسیدها و پپتیدها تبدیل می شود. فرق کلاژن معمولی با کلاژن هیدرولیز شده در این است که معمولی به سختی توسط بدن جذب می شود، اما هیدرولیز شده جذب آسان تری دارد.