
آیا چربی سر باعث ریزش مو میشود
چربی اضافی در کف سر میتواند تاثیرات منفی زیادی بر سلامت موها و روند رشد آنها داشته باشد. تجمع چربی موجب انسداد منافذ پوست سر، افزایش رشد باکتریها و قارچها، و اختلال در چرخه طبیعی رشد مو شده و منجر به ریزش مو میگردد.
بخش زیادی از چربی موجود در پوست سر، به رطوبت پوست کمک می کند و موجب می شود که پوست سر و موها خشک نشود. در حقیقت می توان گفت که چربی سر عاملی برای محافظت از پوست و موی سر است؛ اما مشکل از آنجایی آغاز می شود که غدد تولید کننده چربی، بیش از حد معمول در پوست سر چربی تولید می کنند. در پوست سر، غدد سباسه یا چربی، روغن طبیعی به نام سبوم را تولید میکنند. اگر عملکرد این غدد دچار اختلال شود و تولید این روغن افزایش یابد، منجر به موی چرب میشود. وراثت، میزان هورمونها، استفاده از محصولات نامناسب و شستن زیاد موها از علل اصلی چربی زیاد موها هستند.
یکی از عواقب رایج چرب شدن پوست سر، چرب شدن موها و در نتیجه افزایش میزان ریزش مو است. در این موارد زیاد شدن مقدار روغن و چربی بر روی پوست باعث میشود که آلودگیها در میان موها گیر کنند و در نتیجه منافذ باز پوست بسته شوند. به این ترتیب مواد کافی برای رشد موها فراهم نخواهد شد و ریزش مو اتفاق خواهد افتاد.
🈷️فهرست مطلب
چربی کف سر نشانه چیست؟
- تغییرات هورمونی (بلوغ، قاعدگی، بارداری یا یائسگی)
- تغذیه بیش از حد قند یا چربی اشباع
- دلیل استرس (تولید کورتیزول منجر به افزایش تولید سبوم می شود).
- استفاده از محصولات آرایشی اشتباه
- وراثت (ژن ها می توانند به میزان سبوم (روغنی) که غدد شما تولید می کنند، کمک کنند).
- برخی بیماری ها و شرایط پزشکی، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک، احتقان کبد، سندرم شوگرن و کمبود اسیدهای چرب ضروری و ویتامین B6، می تواند باعث تولید بیش از حد چربی پوست شود.
- شانه زدن زیاد نیز می تواند به توزیع چربی ها در کل موهای شما کمک می کند.
علائم چربی پوست سر
چربی مو به صورت بیمارگونه و جدی نیز تعدادی علائم مشخص دارد که باید به آنها توجه کرد. این علائم شامل موارد زیر میشوند:
- ظاهر براق مو حتی بافاصله کمی از شستوشو
- چرب شدن دست در تماس با موی سر
- نشستن گرد و خاک روی موها یا بهاصطلاح پرزدار شدن مو
- خارش بیش از حد و غیرعادی پوست سر
- ریزش غیرطبیعی مو
- شوره مو و پوسته پوسته شدن سر
- قرمزی پوست سر و جوش زدن در بین موها
- چربی کف سر و ریزش مو
- هرچند این مشکل، دلیل اصلی ریزش مو نیست؛ اما می تواند سبب بسته شدن فولیکول های مو و ایجاد سبوم (صمغ یا چربی های تجمع یافته) بر روی سر شده و ریزش مو را افزایش دهد.
عوارض چربی کف سر
سبوره
سبوره، اصطلاح پزشکی است که میتواند پوست شما را چرب و کدر جلوه دهد. عمدتاً مناطقی را که غدد چربی بیشتری دارند مانند پوست سر و ناحیه T صورت شما را تحت تأثیر قرار میدهد. تولید بیش از حد سبوم نیز میتواند باعث درماتیت سبورئیک در برخی افراد شود.
آکنه
آکنه در افرادی که پوست چرب دارند شایع است. رسوب بیش از حد چربی روی صورت منافذ صورت را مسدود میکند و باعث التهاب و جوش پوستی میشود.
هیپرپلازی و آدنوم سباسه
اکثر موارد تولید بیش از حد سبوم جزئی هستند و نیازی به درمان پزشکی ندارند. با این حال، در موارد نادر، غدد چربی بیش فعال میتواند نشانه ای از رشد غیر طبیعی سلول در غدد باشد که میتواند منجر به سرطان پوست شود.
سایر عفونت های پوست سر
تولید بیش از حد سبوم میتواند پوست سر شما را مستعد ابتلا به تعدادی از قارچ ها و عفونت های باکتریایی کند. رسوبات سبوم منافذ را میبندد و باعث ایجاد شوره سر، سلول های مرده، اسیدهای چرب و غیره میشود که میتواند پوست سر را تحریک کرده و به منبع تغذیه ی اصلی میکروب ها تبدیل شود. عفونت های رایجی که میتواند به دلیل تولید بیش از حد روغن رخ دهد شامل فولیکولیت، پسوریازیس ، درماتیت آتوپیک و عفونت های قارچی است.
روش های پیشگیری از چربی بیش از حد کف سر
- از استرس بیش از حد خودداری کنید.
- روکش بالش خود را هر هفته عوض کنید.
- از استفاده از آب داغ برای شستن موها خودداری شود.
- از یک شامپوی ملایم استفاده کنید که روغن های طبیعی موهای شما را از بین نبرد.
- غذاهای غنی از ویتامین B مانند مرغ، ماهی و میوه های تازه و سبزیجات را مصرف کنید.
- از مصرف شکر، غذاهای سرخ شده و گوشت خودداری کنید؛ زیرا منجر می شوند تا غدد شما روغن بیشتری تولید کنند.
- برای شستن موهای خود از آب گرم یا خنک استفاده کنید.
- هر روز از وسایل گرمایشی روی موهای خود استفاده نکنید.
- در هنگام استفاده از نرم کننده، آن را خیلی نزدیک به پوست سر خود قرار ندهید.
رفع دائمی چربی پوست سر
برای درمان این مشکل نیاز به از بین بردن تمامی روغن مو نیست؛ زیرا مقدار طبیعی روغن جهت محافظت و شادابی موها حیاتی است. برای درمان چربی موی سر، یکی از اولین مراحل، شناخت دلیل این مشکل است. گاهی تنها با پیدا کردن و پیشگیری از عامل ایجاد چربی مو، این مشکل خود برطرف میشود. برای مثال استفاده مناسب از نرمکننده، توقف براشینگ هر روزه، کمکردن دفعات شستشو و شانهزدن خود میتواند باعث جلوگیری از چرب شدن مو و بازگشت آن به حالت معمول شود؛ اما راه های دیگری نیز برای درمان تکمیلی موی چرب مطرح میشود که در ادامه به مؤثرترین آنها اشاره میکنیم:
درمانهای خوراکی
تمامی مشکلات پوست و مو دو بخش درمانی اصلی دارند. یک بخش شامل استفاده از داروهای خوراکی میشود. این داروها معمولاً آنچه که درون بدن اختلال را ایجاد میکند هدف قرار می دهند. در مورد موی چرب میتوان با داروهای خوراکی، میزان هورمون های مؤثر در فعالیت سلول های سباسه را کنترل کرد. داروهای حاوی ایزوترتینوئین (Isotretinoin) در این مواقع تجویز میشود. البته به دلیل قوی بودن این داروها، حتماً باید با تجویز دکتر و پس از انجام برخی آزمایشهای اولیه اقدام مصرف آنها نمود و همچنین اگر ترشح چربی در اثر استرس و افسردگی باشد، داروهای آرامبخش و ضد افسردگی تجویز میشود.
درمان موضعی
بخش دوم درمان بیماری های پوست و مو شامل استفاده از محصولات بهداشتی درمانی موضعی میشود که از سطح پوست بر اختلال پیش آمده تمرکز میکند. برای درمان موی چرب، در موارد شدید از محلول های حاوی سالیسیلیک اسید و محصولات غنی از پلی فنول استفاده میشود. استفاده از این محلولها بهتر است با مشورت متخصص انجام شود. در موارد سطحی تر استفاده از شامپو برای موی چرب و اسکراب موی چرب استفاده میشود.
درمان های پیشرفته
از آنجا که تا پیش از این درمانی قطعی و دائمی برای موی چرب وجود نداشت و افرادی که با این معضل مواجه بودند باید برخی نکات را تا آخر عمر مدنظر قرار میدادند، در سال های گذشته درمان هایی جدی و پیشرفته برای این مشکل ارائه میشود. این روش های درمانی شامل استفاده از لیزر و دستگاه های فرکانسی میشود که غدد سباسه را هدف قرار میدهند.
جمع بندی